MSDS [גיליון בטיחות בעברית] הוא מסמך המכיל מידע בטיחותי בנוגע לחומר מסוכן מסוים, המיועד למשתמשים בחומר וכוחות חירום במידת הצורך. בד"כ יש שני סוגי גיליון בטיחות: אחד מקוצר לחירום, אחד מורחב לשימוש שוטף. לכל חומר מסוכן חייב שיוצמד MSDS ולמחסן העוסק בחומרים מסוכנים אסור לקבל חומר מסוכן, מבלי שאחראי רעלים מוסמך עבר על MSDS ובדק כי ניתן לאחסן את החומר במחסן. בנוסף, יש לבדוק כי היתר הרעלים של המחסן חומרים מסוכנים והנחיות פיקוד העורף, מתירים אחסון של החומר המסוכן וזאת  בהתאם לפרטי החומר כפי שהם מופיעים ב- MSDS.

מה במסמך MSDS?

המידע המופיע: זיהוי החומר ומרכיביו, זהות היצרן/יבואן/משווק, מאפיינים פיזיקליים וכימיים, רעילות (טוקסולוגיה), השפעות בריאותיות, עזרה ראשונה, אחסון, הובלה, סילוק וטיפול בפסולת, שינוע, ציוד מגן ונהלי טיפול. הפורמט של הגיליון אינו קבוע ויכול להשתנות בהתאם למקור.

מי מחויב להשתמש בגיליון בטיחות?

  1. בישראל כל יצרן, יבואן, סוכן או משווק של חומר מסוכן מחויב על-פי חוק תקנות הבטיחות בעבודה (גיליון בטיחות, סיווג, אריזה, תווי סימון של אריזות),התשנ"ח – 1998 לצרף גיליון בטיחות לחומרים אותם הוא מספק. 
  2. כמו כן, בכל מקום עבודה בו מוחזקים חומ"ס חובה להחזיק MSDS בקרבת מקום.
  3. במחסן חומרים מסוכנים- קבלת החומר המסוכן לאחסון מותנת בבדיקה קפדית של MSDS, על מנת לוודא שאכן בתאם להיתר הרעלים ולהנחיות פיקוד העורף ניתן לאחסן את החומר המסוכן.  

סיווג קבוצות הסיכון של חומרים מסוכנים

שם קבוצת הסיכון

מספר קבוצת הסיכון

סמלי הקבוצה

חומרי נפץ

1

חומר נפץ

  

גזים

2

גז לא רעיל לא דליק

גז דליק      

גז רעיל

נוזלים דליקים

3

נוזל דליק

חומרים מסוכנים במגע עם:

4

מסוכן במגע עם מים

נתון להתלקחות עצמית

מתלקח מוצק

חומרים מחמצנים

5

חומר מחמצן

מחמצן אורגני

 

חומרים רעילים

6

חומר רעיל

חומר מסוכן במזון

סיכון ביולוגי

חומרים רדיואקטיביים

7

חומרים רדיואקטיביים

 

חומרים קורוזיביים

(מאכלים)

8

חומרים קורוזיביים

חומרים מסוכנים שונים

9

חומרים מסוכנים שונים

 

דילוג לתוכן